En god dessert avslutar vilken middag som helst med bravur. Man kan slå på stort och göra något riktigt avancerat eller servera något riktigt lätt som glass och bär. Oavsett vad man väljer att göra är desserten vida uppskattat av de allra flesta middagsgäster.
Enkel dessert
En dessert som inte alls är speciellt svår att göra är crème brulée. Namnet i sig kan avskräcka många, då tankarna direkt går till restauranger och kunniga kockar, men faktum är att desserten fungerar alldeles utmärkt att göra hemma i ugnen. Dessutom kan du göra efterrätten ekologisk genom att välja ekologiska råvaror.
Créme Brulée
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 5 äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 färsk vaniljstång
- Ugnen på 95 grader.
- Vispa ihop vispgrädde, mjölk, och äggulor.
- Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda med lite strösocker, rör sedan ner allt strösocker i gräddsmeten.
- Fyll i portionsformar och ställ på en plåt.
- Grädda i ugnen i cirka 2 timmar tills de stannat. När man skakar på formen ska de inte dallra för mycket i mitten.
- Kyl dem till kylskåpskalla (gärna över natten).
- Strö över ett tunt lager med strösocker och bränn av sockret med en gasolbrännare eller bränn av i ugnen på grill i 250 grader.