De rätta sakerna i köket

För att bli en mästare i köket behöver man bra material och verktyg att arbeta med. En bra grunduppsättning till köket kan få dig att gå frön amatör till tvättäkta kock!

Vassa knivar

Skippa att köpa de billiga knivarna på IKEA och Rusta. Välj bra märken och se till att de går att hålla vassa. Du behöver alltså brynstål också. Keramiska knivar är tunna, lätthanterliga och håller sig vass länge. Men de går inte att slipa med vanliga medel: du behöver en diamantslip för att det ska fungera. Knivarna som proffskockarna använder är dyra och svårare att hantera. Visst är de vassa och har bra balans men de är också gjord i en udda materialbehandling med mer kol än vanliga knivar: det gör att de rostar väldigt lätt och är inget för vardagskocken.För att hålla kniven vass ska man inte diska den i maskinen och gärna handdiska och torka av kniven så fort man är färdig med den. Det förbättrar skärpan och livslängden.

Kastruller och grytor

Här ska man också söka sig till bättre, det vill säga, lite dyrare märken. En av de bästa investeringarna är att köpa en gjutjärnsgryta. Gjutjärn är perfekt för grytor, du kan till och med baka bröd i den! Den kräver dock lite skötsel. Förr i tiden behövde man ”bränna” in sin gjutjärnsgryta eller stekpanna. Idag görs det på fabriken men om man missköter sin gryta kan man behöva göra det själv efter några år.Diska ur grytan ordentligt. Ställ den på plattan och smörj den med olja eller fett. Grytan kommer att såga åt sig oljan/fettet och då stryker man på mer. Fortsätt så tills pannan är mättad och inte tar emot med fett. Då kan du torka bort överflödet.cast iron skillet cooking_280974386

Underlätta arbetet

Man vill gärna arbeta snabbt och effektivt i köket, man har oftast inte all tid i världen på att laga en spektakulär middag. Det finns flera maskiner man kan köpa för att spara tid och kunna lägga extra tid på de där detaljerna som gör middagen så god och speciell.En riskokare sköter sig själv och kokar alltid perfekt ris. Köp gärna en variant där du kan göra inställningar beroende på ristyp och kanske en timer så du kommer hem till färdigkokt ris! Det finns också äggkokare som kan servera dig perfekta ägg varje morgon.En matberedare kan man hackar upp och mosa röror och finhackade sallader. Du kan också använda den för att göra pajdeg utan att behöva peta bort deg under naglarna i en kvart efteråt.

This entry was posted in Tips.