För dig som gillar öl till maten

Öl är en god och svalkande dryck som passar till det mesta. Lite extra kul är det att brygga sin egen öl. Är du sugen på att prova på kan du kika in här hos Bryggbolaget.

Olika sorters öl

Det finns en hel uppsjö med öltyper såsom lager, stout, IPA, weissbier med flera. Varje öl har sitt eget recept med utvalda ingredienser och bryggs enligt olika traditioner.

Ljusare ölsorter

Lager bryggs på torkad malt och är underjäst. Ljusast är den amerikanska och asiatiska lagerölen. Den europeiska lagern har en mildare smak medan den tyska och tjeckiska pilsnern är fylligare och har tydligare bäska. Blond ale tillverkas enligt belgisk metod genom jäsning och har en hög alkoholhalt och fruktig smak. Bayerskt och belgiskt veteöl bryggs på vete, korn och humle samt är överjäst och har en kryddig och fruktig arom.

Mörkare och kraftigare öl

Pale ale har mer bitterhet och bryggs enligt brittiskt sätt med rikligt av malt och humle. Brown ale tillverkas både i Belgien och i England, där den brittiska är svagare och mindre söt. Stout och Porter är ganska lika och kan vara svåra att skilja åt. Gemensamt är att de har en väl utvecklad kropp och stark arom som kommer sig av den hårdrostade malten.

This entry was posted in Tips.