Styra om kosten

Om du vill börja äta nyttigare har du hittat rätt. Den här artikeln är till dig och ger dig små, smarta knep som gör vägen till en ny och hälsosammare kost lättare. Du behöver inte byta ut allt på en gång, det gäller att lura hjärnan att acceptera de nya matvanorna. Hjärnan kräver socker och fett för det är gott och har mycket energi, det är en tuff vana att bryta när du måste brottas med dig själv. Då kan de här tipsen kommer väl till hands. 

Belöningar vid delmål

När du har varit utan socker hela veckan eller över en månad vill du belöna dig själv. Det är helt rätt, du har gjort dig förtjänt av en bra belöning. Men välj bort att belöna dig med mat eller godis. Välj en mer positiv belöning. Gå in på Sportamore och köp träningskläder. Om du kan klara dig utan socker kan du komma igång med träningen också! En rolig belöning för dig som gillar att shoppa och bra motivation om du vill komma igång och träna lite mer.

Vatten innan maten

Du kan komma på rätt bana bara genom att dricka vatten innan du äter något. Med lite vatten i magen blir du mätt snabbare och äter inte för mycket. Bara att äta lite för mycket varje dag blir flera extra kilon per år. Här behöver du alltså inte byta ut någon mat utan endast addera en ny rutin vid middagsbordet.

Sallad till middagen

Vad du än äter, försök att lägga till en liten sallad på tallriken. Om du inte tycker att maten och sallad passar kan du äta salladen först och den varma middagen efteråt. Ännu ett sätt att kontrollera matintaget och att få mer grönt i kosten.

Matplanera veckan

Om du planerar hela veckans middagar och köper enligt matlistan kommer du inte ha många alternativ när det är dags att laga mat. Om du har köpt ingredienserna för en pasta carbonara kan du inte ändra dig och göra en lasagne eller hemmagjorda hamburgare. Du ökar chansen att äta enligt planen och spara pengar när mindre behöver slängas.