Äta vegetariskt

Det är väl känt att det kan vara svårt att få i sig alla näringsämnen du behöver vid vegetarisk kost, men även om du äter kött innebär det inte att du får i dig allt som är bra för kroppen. Det finns alltför många som endast äter kött och potatis och väljer bort grönsaker och baljväxter och därför har ett allt annat än fullvärdigt intag av näringsämnen.

Fördelar

Du får många positiva effekter vid en vegetarisk kost:

  • Lägre blodtryck. Vegetarianer får i sig mer kalium, vilket visat sig ha positiv effekt för att minska blodtrycket. Vegetarisk kost innehåller även mindre natrium och vegetarianer har i snitt även lägre BMI vilket också är faktorer som är bra för blodtrycket.
  • Mindre risk att få diabetes. Vegetarianer har en väsentligt lägre risk att drabbas av diabetes och är inte ens i närheten av allätare.
  • Protein och fiber. Är det inte svårt för en vegetarian att få i sig tillräckligt med protein och fibrer? Nej, det är inte särskilt svårt med en växtbaserad kost, i själva verket får vegetarianer oftast i sig mer än det dagliga behovet.
  • Lägre kolesterolnivåer. De som följer en vegetarisk kost har lägre kolesterolnivåer än de som äter kött, ägg, fisk och mejeriprodukter.
  • Mindre kroppsfett. Naturligtvis finns det vegetarianer i alla kroppsformer och viktklasser och att äta vegetariskt är ingen garanti för viktminskning. Det går även som vegetarian att äta ohälsosamt, till exempel är Coca-cola enligt definition till och med vegansk. Vegetarianer konsumerar mindre fett och mättat fett och har i genomsnitt mindre kroppsfett än allätare.

Enligt Läkartidningen är vegetarisk kost även bra för barn, under förutsättning att man håller koll på att tillföra de ämnen man inte får genom kosten:

Nackdelar med att vara vegetarian

Det som är besvärligt som vegetarian är att det är så viktigt att hela tiden tänka på att få i sig alla näringsämnen, då några av de viktigaste bara finns i kött. Att hitta andra sätt att få i sig dem är inte alltid det enklaste och skulle du missa eller strunta i det så kommer du att bli utan näringsämnen som du behöver. Till slut innebär det att kroppen sakta bryts ner och det kommer du att märka genom att du känner dig trött och hängig, både på jobbet och hemma.Nu har det utvecklats så många produkter och hälsotillskott för vegetarianer, så i dagens läge är det inga problem att ersätta de viktiga näringsämnen som finns i kött.

Nu är det enkelt att äta både gott och rätt

De flesta livsmedelsbutiker har idag ett stort utbud av det du behöver för att äta vegetariskt, så det är förhållandevis enkelt att göra dina dagliga inköp. Ett bra och lättsamt sätt att handla vegetariskt är att köpa färdiga matkassar på nätet. Dels sparar du tid, dels får du hjälp med recept och idéer till middagar som inte innehåller kött, men som fortfarande är goda och mättande.