Mycket förändras under graviditeten. Och det inkluderar faktisk även kostbehovet. Det finns både saker man bör och inte bör äta medan man är gravid, och här tittar vi lite närmare på just detta.
”Äta för två” behövs inte
Att gravida kvinnor ”äter för två” är en myt som har slagits hål på många gånger. Förhoppningsvis tillräckligt för att majoriteten ska veta att det inte är sant. Ingen betydelsefull mängd extra kalorier behövs egentligen. Som mest talar man om ett extra mellanmål på omkring 300 kalorier. Och det är först inne i tredje trimestern man behöver så mycket.
Öka intaget av järn och folsyra
En förändring man dock bör göra i kosten är att försöka säkerställa ett högre intag av både järn och folsyra. Både dessa näringsämnen är viktiga för gravida kvinnor och behövs i något större mängd än annars. Och medan det nog är möjligt att tillgodose detta behov genom att äta vissa livsmedel oftare, är det enklast att ta detta som kosttillskott. Det är något man lätt kan hitta i många butiker idag.
Saker man bör äta mindre av eller helt undvika
Det finns även råvaror och livsmedel som inte är rekommenderade under graviditeten av en eller annan orsak. Koffein är bland annat något man kan vilja minska sitt intag av. S långe man håller sig till max tre koppar kaffe, sex koppar svart te eller liknande så går det bra. Lever är däremot något man helst bör undvika då det innehåller mycket A-vitamin, som kan skada fostret. Leverpastej är ett undantag då det faktisk inte innehåller mycket lever. Produkter som innehåller ginseng kan också vara skadliga, samt produkter som innehåller mycket jod. Rått kött är också något man vill utesluta ur kosten. Tillsammans med kall färdigmat och skivat smörgåspålägg, om man inte säkert kan säga att de är nyförpackade.