Bryta en ovana

En gammal ovana är svår att bryta, hjärnan älskar rutiner och håller fast vid dem med ett järngrepp. Och om din ovana innehåller något som hjärnan gillar, är det desto svårare. Men du kan bryta ovanor! 

Stöd

För det första behöver du stöd när du ska göra en stor förändring i livet. Din familj måste vara på din sida för att du ska orka med den jobbigaste tiden. Har du en partner behöver de också vara insatt i vad du ska göra. Sätt gärna regler som du vill få hjälp att hålla såsom att inte äta godis på veckorna. Även om det är jobbigt för båda, be din partner lova att påpeka när du försöker äta godis eller helt enkelt ta godiset ifrån dig.

Olika sätt

Det finns alltid olika sätt att försöka bryta en ovana. Var därför inte besviken eller ge upp bara för att du inte klarade bryta ovanan med en metod. Det finns flera metoder att testa. Klarar du inte att sluta röka genom att trappa ned kan du istället testa att sluta med hjälp av plåster. Om du vill gå ned i vikt finns det flera dieter. En del vill ha strikta restriktioner för att minska risken att överäta medan andra behöver friheten att välja men begränsa mängden.