Hållbarhet och miljö är något som blir allt viktigare för allt fler, vilket inte är så konstigt eftersom det är något som alla tjänar på i längden. Ett ställe där man har stor möjlighet att påverka genom sina val är i mataffären. Men hur gör man då för att göra bra val i mathyllorna? Här kommer en liten guide.Vill man minska sin miljöpåverkan genom maten är ett bra tips att dra ner på animaliska produkter till förmån för vegetabiliska produkter, det vill säga mindre kött och mer vegetariskt eftersom det går åt mycket mer resurser för att producera till exempel ett kilo nötkött än vad det går åt för att producera ett kilo linser eller bönor.Att välja ekologiska produkter är så klart också bra eftersom ekologiskt producerad mat påverkar miljön mindre än konventionellt producerad mat. Idag finns i princip de flesta varor som ekologiska från kött och mjölk till morötter och bananer. På senare år har de ekologiska produkterna dessutom blivit billigare, vilket gör att det egentligen inte finns någon ursäkt att inte köpa ekologiskt.Ett annat bra tips är givetvis att också välja närproducerat i största möjliga utsträckning, dels så sparar man på miljön eftersom varorna slipper färdas så lång sträcka, dels så stöder man det lokala näringslivet.En annan sak man också bör göra, som förvisso inte har direkt att göra med vilka val man gör i affären, men som ändå till viss del hör ihop med det, är att man inte ska slänga mat. Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras, vilket naturligtvis är ett enormt slöseri. Genom att planera sina inköp väl kan man bidra till att den mängden minskar.