Rik matkultur i Peru

Det peruanska köket är relativt okänt trots att det är i toppklass. En av hemligheterna bakom de rika smakerna tros vara blandningen av olika matkulturer.Räk cevichInkarikets matkultur har smällt samman med spansk, afrikansk, kinesisk och japanska matinfluenser. Bland annat började flyktingar från Asien öppnade enkla serveringar där de serverade inhemsk mat med asiatisk touch. Afrikanska slavar förde med sig kryddor och närheten till Amazonas ger ett överflöd av exotiska frukter, grödor och ett stort utbud av olika sorters sötvattensfiskar. Dessutom odlas hundratals olika sorters potatis i Anderna, samt majs och quinoa. Så förutsättningarna för en blomstrande matkultur har varit mycket goda.Om du reser till Peru så kommer du förmodligen få möjlighet att smaka på dessa maträtter.

Causa

En traditionell rätt som består av potatis och avokado som varvas i lager med kött, tonfisk, skaldjur eller grönsaker.

Lomado Saltado

En kötträtt med asiatisk touch, bestående av nötkött, tomater, lök och paprika som stekts tillsammans med potatis och soyasås. Serveras oftast med ris.

Rocoto Relleno

Det här är rätten för den som gillar hetta. En chili som är tio gånger starkare än jalapeño fylls med kryddat sauterat nötkött och kokt ägg. Skapelsen toppas med vit ost för att sedan ugnsbakas.

Cuy

Det här är en rätt på marsvin. Köttet serveras ofta ugnsstekt eller grillat med huvudet på. Smakar som kanin eller vildhöns men är en aningen benigt.

Lucuma

En populär frukt som ser ut som en mango. Peranerna är mycket förtjusta i sötsaker och använder ofta lucuma som smaksättning i glass eller efterrätter. Frukten är mycket söt och smakar som smakar lönnsirap.

Ceviche

Är Perus ”nationalrätt” och tillagades redan under Inkatiden. Rå fisk marineras i citron-juice och serveras sedan med sötpotatis eller vit majs. Som tillbehör används ofta rödlök och chilipeppar.Om du känner dig sugen att pröva det peruanska köket så kan du pröva att göra en egen ceviche.Recept

  • 150 gram hälleflundra
  • 150 gram lax
  • En apelsin
  • 6 stycken lime
  • En kruka koriander
  • 1 1/2 vitlöks klyfta
  • En chili
  • En matsked socker
  • Salt

Tillagning:

  • Pressa apelsinen och limen och häll juicen i en bunke. Kärna sedan chilin och hacka den tillsammans med vitlöken och koriandern. Häll ned hacket i bunken.
  • Skär sedan fisken i ungefär en centimeter stora kuber. Lägg ned fisken i bunken bland övriga ingredienser samt smaka av med socker och salt.
  • Ställ alltsammans i kylen och låt det stå i 40-60 minuter. Servera gärna i fina glas med hög fot.